Fogorvosoknak

Hosszútávon megtartható gyökérkezelt fogak – mikroszkóppal végzett gyökérkezelés a Te pácienseidnek is

 

Kedves Kolléga!

Bizonyára tapasztaltad már, hogy bár mindent megtettél, amit hagyományos gyökérkezeléssel el lehet érni, néhány hónap/év múlva páciensed foga mégis panaszt okozott számára vagy egy kontrollfelvételen periapicalis elváltozásra lettél figyelmes.

Velem ez sajnos előfordult és nem értettem az okát, egészen addig, amíg el nem mélyedtem az endodontiában és nem kezdtem el mikroszkóppal dolgozni.

A gyökérkezeléssel kapcsolatos szemléletváltásomat nemcsak a mikroszkóppal végzett munka okozta (bár igazán döbbenetes volt látni végre, amit azelőtt el sem tudtam képzelni), hanem egy Németországban végzett tematikus egy éven át tartó képzés. Ennek során megtanultam, hogy az eddigi munkám nem is lehetett sikeres sok esetben, mert bizonyos gyökércsatornát megmunkáló technikák, fertőtlenítési eljárások és a tömés akkor a legbiztonságosabb és akkor működhet leginkább hosszútávon, ha látom is, amit a fog belsejében végzek.

Egyelőre legfőképpen olyan fogakkal találkozom, amelyek perforaltak, via falsat, betört eszközöket tartalmaznak, túltágítottak, nincs fellelve bennük minden elérhető csatorna.

Persze ezeket is sok esetben panaszmentessé lehet tenni hosszú évekre, évtizedekre, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy egy fogat úgy lehet rögtön a legeredményesebben gyökérkezelni, ha azt már a legelső alkalommal mikroszkóppal végezzük (sokszor még így is kihívás!).

A statisztikák alapján hagyományos eljárással 40-60%, mikroszkópos kezeléssel 90% feletti a 3 éven túli sikeresség molarisok esetén.

Miért lehet hasznos számodra az együttműködés egy mikroszkópos gyökérkezelésre specializálódott kollégával?

Egy olyan együttműködési lehetőséget kínálunk számodra, amelynek számtalan előnye van számodra és páciensed számára:

 1. Páciensed fogát megmenthetjük az eltávolítástól
 2. Páciensed elégedettsége nőni fog, hiszen javaslatod alapján egy bonyolult fogászati problémát is sikerül megoldani a mikroszkópos gyökérkezelés segítségével
 3. Páciensed minden körülmények között biztonságban van, mert adminisztrációs rendszerünkben kap egy olyan jelölést, amely csak mikroszkópos gyökérkezelő beavatkozások elvégzését teszi lehetővé a Móricz Dentalban. Más kezeléseket még a páciens kifejezett kérésére sem végezünk el rendelőnkben
 4. A mikroszkópos gyökérkezelő beavatkozást követően részletes információt kapsz tőlünk az elvégzett kezelésekről és az általunk javasolt további teendőkről

Milyen előnyöket nyújt páciensed számára egy endodontiára szakosodott rendelő?

 • Komoly segítséget nyújt a pontos fogászati diagnózis felállításában
 • Sokkal nagyobb sikerességgel távolíthatók el a régi, nem tökéletes gyökértömések és pótolhatók azok új és precíz tömésekkel
 • A nagyításnak köszönhetően a szabad szemmel nem vagy alig látható gyökércsatornák feltérképezését és kitisztítását is lehetővé teszi
 • A speciális fertőtlenítő és gyökértömő eljárások segítségével megakadályozható a gyökérkezelt fogak visszafertőződése
 • Jelentősen csökkenti a gyökérkezelő beavatkozásokkal olykor együtt járó kockázati tényezőket, mint például a repedés veszélyét
 • Minimalizálja a fog hosszútávú sikeres megőrzéséhez szükséges ép foganyag eltávolítását
 • Lehetővé válik egy előzetes gyökérkezelés alkalmával betört műszer eltávolítása (sajnos gyakran előforduló jelenség, amely a mikroszkópos gyökérkezelés segítségével nagy részben elkerülhető)
 • Gyökércsapok eltávolításakor a lehető legminimálisabb foganyagveszteség
 • Via falsa, perforatio sikeres zárása
 • Extra görbületek, beszűkült gyökércsatornák sikeres kezelése
 • Még fejlődésben lévő vagy korábban rezekált fogak is eredményesen kezelhetőek
 • Szükség esetén adott esetben revitalisatio érhető el revascularisatio segítségével
 • Nemcsak a fog fő csatornáinak fizikai megmunkálása, hanem lehetőség szerint az egész csatornarendszer kémiai fertőtlenítése elvégezhető (ez a hosszútávú siker egyik feltétele)

Az új szemlélet nélkülözhetetlen kellékei rendelőnkben

 • Diagnosztika (ct, op, intraoralis rtg)
 • Izolálás (kofferdam)
 • Nagyítás (ExamVision loupe, Labomed, Zeiss OPMI PROergo® mikroszkópok)
 • Apexlokátor, Endomotor (VDW Reciprok Gold, Morita)
 • Megmunkálás (Mtwo, Hyflex, Protaper, ProtaperNext, Endowave, XP-Endo, Lightspeed, GatesGlidden, Munce burs, Reciprok, PathFile, ProFile, ProGlider, Revíziós file-ok, Microopener)
 • Betört eszköz eltávolítás (IRS, NSK-, SybronEndo file-ok)
 • Via falsa-, perforatio-zárás (MAP-System, MTA, TotalFill BC)
 • Fertőtlenítés (NSK Varios, EndoVac, EDDY, Chloraxid, EndoSolution, CitricAcid, CanalClean, CHX, Biolase)
 • Tömés (Buchanan pluggerek, Sybron Elements Free system)
 • Monitorozás (a kezelés teljes menete egy képernyőre kivetítve végigkövethető, amely jelentősen megkönnyíti és gyorsítja a kezelést az asszisztens és orvos részére egyaránt)

Hogyan történik a mikroszkópos gyökérkezelés az együttműködésünk keretében:

1. A páciensed informálása és átirányítása egy mikroszkópos endodontiára szakosodott kollégához

Amikor páciensed kezelése elér abba a stádiumba, hogy mikroszkópos gyökérkezelésre van szüksége, informáld őt a tényről és arról, hogy egy olyan rendelőbe kerül átirányításra, amely rendelkezik mindazzal a tárgyi feltétellel és speciális külföldön és belföldön szerzett elméleti és gyakorlati tudással, amely a sikeres mikroszkópos gyökérkezelő beavatkozások elvégzéséhez szükséges. Így fogát hosszútávon megőrizheti és megelőzhető a foghúzás.

2. A konzultáció és vizsgálat

A kezelés egy konzultációval kezdődik. Amennyiben a vizsgálathoz intraorális röntgen vagy 3D CT felvétel készítésére van szükség, akkor azt külön térítési díj fejében tudjuk elkészíteni rendelőnkben.

3. A kezelési terv felállítása és árajánlat készítés

A diagnózis felállítását követően részletesen és érthetően ismertetjük pácienseddel, hogy milyen további kezelésre van szüksége. A kizárólag mikroszkópos gyökérkezelést tartalmazó kezelési tervet árajánlatba foglaljuk és ezt megkapja. Az ajánlat részleteit természetesen megbeszéljük vele.

4. Mikroszkópos gyökérkezelés beleegyező nyilatkozat

Ha a páciensed a kezelési tervben és az árajánlatban foglaltakat elfogadja, akkor megegyezés születik a kezelés ütemezéséről, időzítéséről. Az első kezelési alkalom előtt egy mikroszkópos gyökérkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatot iratunk alá pácienseddel biztonsági okokból.

5. Mikroszkópos gyökérkezelés általában két ülésben

A kezelés végén hosszútávú ideiglenes töméssel látjuk el a fogat és röntgenfelvételt készítünk.

6. A páciens tájékoztatása a mikroszkópos gyökérkezelést követően

Tájékoztatjuk páciensedet az elvégzett beavatkozásokról. Informáljuk arról, hogy a további kezeléseket nálad veheti igénybe és arról is, hogy esetét részletesen megbeszéljük Veled.

7. A páciens visszairányítása hozzád a sikeres mikroszkópos gyökérkezelés után

A tájékoztatást követően páciensedet visszairányítjuk hozzád. További fogászati kezeléseket számára nem végzünk (még külön kérésére sem).

8. Szakorvosi tájékoztató számodra a mikroszkópos gyökérkezelés eredményéről és további teendőkről

Miután a páciensedet visszairányítottuk hozzád, felvesszük veled a kapcsolatot és részletesen tájékoztatunk a kezelés menetéről, annak végeredményéről.

Természetesen azokat a legfontosabb orvos-szakmai információkat is megosztjuk veled, amely nélkülözhetetlen a fog további sikeres kezeléséhez.

Mennyibe kerülnek a mikroszkópos gyökérkezelő beavatkozások?

Amennyiben szeretnéd páciensedet tájékoztatni arról, hogy hozzávetőlegesen milyen költségekkel kell számolnia a mikroszkópos gyökérkezelések esetében, egy kivonatos ártáblázatot találsz itt:

3D CT – teljes

19 500 Ft

Mikroszkópos gyökérkezelés még nem kezelt fogon – frontfog

131 000 Ft

Mikroszkópos gyökérkezelés – újra gyökérkezelés – frontfog

146 000 Ft

Mikroszkópos gyökérkezelés még nem kezelt fogon – premoláris (kisörlő)

140 000 Ft

Mikroszkópos gyökérkezelés –újra gyökérkezelés

 premoláris (kisörlő)

154 000 Ft

Mikroszkópos gyökérkezelés még nem kezelt fogon – moláris (nagyörlő)

153 000 Ft

Mikroszkópos gyökérkezelés – újra gyökérkezelés – moláris (nagyörlő)

160 000 Ft

Betört műszer eltávolítása/műszer

Minden esetben csak komplett gyökérkezeléseket végzünk. A betört eszköz eltávolításának költsége a teljes gyökérkezelési költséghez adódik hozzá, tehát csak a betört műszer eltávolítását nem tudjuk vállalni.

25 000 Ft

Csapeltávolítás/csap

16 000 Ft

Természetesen a precíz árajánlatot az első konzultáció alkalmával kapja meg páciensed, a fenti árak csak tájékoztató jellegűek.

Nézzünk egy példát!

Egy beküldő kolléga páciense 27-es pulpitises fogát megtrepanálta. A csatornákat első szondázás után szűknek találta.  A fogat további megmunkálás nélkül gyógyszeresen zárta. Elmondta páciensének, hogy a fogat mikroszkóp segítségével sikeresebben lehetne kezelni, aki érdeklődő és nyitott volt a kezelésre.

A kollégával történt telefonos egyeztetés után az első konzultációs alkalommal ct készült a páciens fogáról:

Megbeszéltük a mikroszkópos kezelés lépéseit, várható költségeit, a felmerült kérdéseket. A páciens írásos kezelési tervet kapott, ehhez csatolva a kezelés részletes leírását, a lehetséges kockázatokat, utópanaszokat és az egyes kezelések utáni tennivalókat.

Második alkalommal feltártam a pulpakamrát. A palatinális és mb1 csatornák kezelése nem okozott nehézséget. Db-ben a csúcsi görbület hosszasabb megmunkálási időt vett igénybe (milyen jó, hogy csak egy 10-es file járt előttem a gyökércsatornában és nem preparáltak lépcsőt egy 40-sel!). Mb2 egyáltalán nem látszott. Csak a ct alapján tudtam, hogy keresnem kell és a ct alapján tudtam kimérni, hogy pontosan hol.

A 2. kezelés lépései fotókban:

Gyógyszerrel zártam a fogat.

Harmadik alkalommal a páciens arról számolt be, hogy a fog kezelés előtti kopogtatási érzékenysége teljesen megszűnt, a kezelés után egy napig fájdogált a foga, utána már nem.

Befejeztük a kezelést:

A beküldő orvost részletesen tájékoztattam a beavatkozás lépéseiről, megkapta a csatornák MF méreteit és a lezárás módját, hogy megfelelő postendot végezhessen. Fél év múlva várjuk kontrollra a pácienst.

Ki végzi rendelőben a mikroszkópos gyökérkezelő beavatkozásokat?

Dr. Török Adrienn fogszakorvos

Fog- és szájbetegségek szakorvosa – konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa
Specialitása: mikroszkópos gyökérkezelés

Dr. Sinka Ágnes fogszakorvos

Fog- és szájbetegségek szakorvosa – konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa
Specialitása: mikroszkópos gyökérkezelés

Mit kell tenned, ha Te is szeretnéd, hogy a páciensed sikeres mikroszkópos gyökérkezelésben részesüljön és aztán visszatérjen hozzád?

Az első és legfontosabb szempont számunkra a Te biztonságérzeted, az, hogy meggyőződj arról, hogy a hozzánk küldött páciensed kiváló beavatkozásban részesül és visszatér hozzád a kezelés folytatására. Éppen ezért azt javaslom, hogy ha szeretnél egy hosszútávú és megbízható munkakapcsolatot, akkor beszéljünk róla telefonon és természetesen szeretettel várlak a rendelőnkben is.

Várom érdeklődő hívásodat!
Kollegiális üdvözlettel,
Dr. Török Adrienn
+ 36 1 3611 222
info@moriczdental.hu